Despre Drobeta Turnu Severin

Localizarea si istoria orasului Drobeta Turnu-Severin

Drobeta Turnu Severin este un oras situat in sud-vestul Romaniei, pe partea stanga a Dunarii, in depresiunea Severin, fiind intersectat de meridianul de 22°33' longitudine estica si paralela de 44°38' latitudine nordica. Orasul este localizat in prima parte a sectorului inferior (romanesc), din totalul de 1075 km, in regiunea de dezvoltare economica de sud-vest a Romaniei.

Zona de terase in care este localizat municipiul Drobeta Turnu Severin, ocupa o suprafata de cativa kilometri patrati si prezinta cateva trepte genetice specifice etapelor de modelare si conditionarilor tectono-erozive, care au avut loc pe fondul unor schimbari climatice. Suprafetele de nivelare, reprezinta repere clare in stabilirea evolutiei Vaii Dunarii si a comportamentului geomorfologic actual sub modificarile induse in mediu din cauze naturale si antropice. Dunarea este principalul curs de apa al zonei, dar tot aici se afla si lacul antropic, Portile de Fier I si amenajari artificiale ce includ lacuri de tip strand (Schela).

Istoria orasului modern Drobeta Turnu Severin este noua in comparatie cu a altor orase ale tarii, acest oras aparand pe hartile lumii si ale tarii in urma decretului generalului Pavel Kiseleff din 22 aprilie 1833. Important oras comercial pe Dunare, Turnu Severin a ajuns pana in anul 1900 unul din orasele moderne ale Romaniei.

Atractii si obiective turistice in Drobeta Turnu-Severin

Orasul Drobeta Turnu Severin este considerat principalul centru polarizator din cadrul Defileului Dunarii si Podisului Mehedinti, acest fapt datorandu-se pozitiei geografice in culoarul dunarean, la iesirea fluviului din sectorul montan. Datorita numeroaselor sale obiective social-istorice si culturale orasul se constituie intr-un centru turistic important.

Principalele obiective turistice pe care le puteti vizita in Drobeta Turnu Severin sunt: piciorul podului Traian, construit in perioada dintre razboaiele lui Traian impotriva lui Decebal, opera lui Apolodor din Damasc; Castrul Drobeta construit in aceeasi perioada ca si podul amintit anterior, ruinele bisericii medievale asezata langa castrul roman; Muzeul Portile de Fier, cu sectii de istorie, arheologie, etnografie, stiintele naturii si un deosebit acvariu.

Vizitati, de asemenea, parcul natural din zona, "Portile de Fier", care ofera privelisti spectaculoase si unice dar si Cetatea medievala a Mehedintului care se afla intr-o stare de conservare foarte buna.

In oras exista multe monumente arhitectonice si istorice, intre care amintim: casa in care a fost gazduit Alexandru I. Cuza, situata pe strada Decebal, colt cu strada Smardan; si tot pe strada Decebal vizitati casa care l-a gazduit pe printul Carol de Hohenzollern cand a pus prima oara piciorul pe pamantul romanesc; in Parcul Rozelor se afla Monumentul-cripta ridicat pentru jertfa localnicilor in razboiul reintregirii neamului; iar in partea de nord a orasului puteti vedea un obelisc dedicat partizanilor care au luptat in Muntii Mehedintiului impotriva germanilor.

In apropierea orasului se afla si Statiunea Baile Herculane (cea mai veche statiune din Romania), si, de adesemenea, Cula lui Tudor si Schitul Topolnttei cu hramul Sf. Ioan Botezatorul, pe care le puteti vizita.

Drobeta Turnu Severin este inclus in urmatoarele trasee turistice:
Drobeta Turnu Severin - Jidostita - Ciresu - Pestera Topolnita si retur;
Drobeta Turnu Severin - Balvanesti - Balta - Izverna -Ponoarele - Baia de Arama - Bala - Drobeta Turnu Severin;
Drobeta Turnu Severin - Schitul Topolnitei si retur.

In orasul Drobeta Tumu Severin sunt numeroase parcuri si gradini dezvoltate in acelasi timp cu orasul. Veti putea vizita pe faleza Dunarii, Parcul Dragalina ce include ruinele Cetatii Severinului si cladirea Palatului Cultural Theodor Costescu; Parcul Rozelor ce gazduieste Monumentul-cripta si cladirea Hotelului Parc; Parcul Central ce gazduieste busturile imparatului Traian si al regelui Decebal; Parcul Liceului Traian ce gazduieste bustul lui Eminescu si grupul statuar "Theodor Costescu si elevul". Parcurile sunt populate cu magnolii, arbori de lalea si Ginkgo biloba.

Veti putea avea o experienta frumoasa fiind in oras in jurul zilelor de 22-23 aprilie, cand se omagiaza ziua de nastere a orasului si ziua serbarii religioase a patronului spiritual Sfantul Gheorghe.